Sibiu: Capitala culturală europeană în 2007

Dupa un text de Paul Ciocoiu, din Bucureşti pentru Southeast European Times – 10/04/06

Trecând prin Carpaţi prin strâmtoarea Turnu Roşu, lăsând în urmă ceea ce străinii numesc Valahia, vizitatorul intră într-o nouă lume -- Transilvania. Primul lucru de observat este arhitectura. Satele saxone au case de piatră, cu acoperişuri de ţiglă, perfect aliniate de-a lungul străzii şi cu grădini in spate. Este o tradiţie asociată cu Europa Centrală, total diferită de ceea ce se găseşte în restul României.

 

Oraşul Sibiu are o atmosferă distinct medievală. Dacă nu ar fi maşinile de pe stradă sau magazinele luxoase, ar fi uşor să-ţi imaginezi că te-ai întors în timp. Situat la picioarele munţilor Făgăraş, Sibiul stă de nouă secole de strajă la porţile acestei provincii legendare.

 

Atestat istoric pentru prima dată într-un document scris în 1191 de Papa Celestin III, Sibiul era cândva cunoscut sub numele de Hermannsdorf, apoi, după ce a obţinut rangul de civitas în 1366, s-a numit Hermannstadt. În 1919, la un an după ce Transilvania s-a întors la patria mamă, numele oficial al oraşului a devenit Sibiu.

 

Încărcat de istorie, oraşul care a rezistat unui asediu condus de însuşi sultanul Murad II în 1438 se bucură de numeroase superlative: aici s-au deschis primul spital din România, prima şcoală atestată documentar, primul muzeu, prima farmacie şi prima fabrică de hârtie. Prima carte românească a fost tipărită la Sibiu şi acesta este de asemenea locul unde au avut loc primele experimente cu rachete din lume.

 

Ar fi nevoie de pagini întregi pentru a enumera toate frumuseţile pe care le oferă oraşul. Cel mai bine este să le descoperi singur şi să te bucuri de fiecare surpriză pe care o poţi găsi la fiecare colţ, ridicând colbul de pe aceste străzi străvechi aşa cum au făcut numeroase generaţii din secolul al XII-lea încoace.

 

Oraşul are două niveluri: Oraşul de Sus, unde se află majoritatea obiectivelor istorice ale Sibiului, şi Oraşul de Jos.

 

Un punct de pornire bun ar fi Complexul Muzeal Naţional ASTRA, cel mai mare muzeu în aer liber din Europa. Acest muzeu etnografic, deschis în 1967, se întinde pe 96 de hectare şi încântă vizitatorii cu cele 340 de clădiri, printre care mori de apă şi vânt, prese imense de vin, fructe şi ulei, mori de combustibil, fierării şi alte structuri reprezentând stiluri arhitecturale din întreaga ţară. O mică parte liniştită din România se desfăşoară înaintea ta, pe măsură ce o admiri dintr-o tradiţională căruţă trasă de cal. În complex se găseşte şi Muzeul Emil Sigerus de Etnografie şi Artă Populară Saxonă şi Muzeul de Etnografie Mondială Franz Binder.

 

Dacă nu ţi-ai stins încă setea de tradiţie, atunci ia tramvaiul, al doilea construit în Europa, către Mărginimea Sibiului, o zonă etnografică unică de 18 sate, unde poţi vizita cel mai mare muzeu de icoane pe sticlă din Europa.

 

Muzeul Bruckental, primul de acest gen din România şi al doilea din Europa, prezintă colecţiile de artă şi biblioteca lui Samuel von Bruckental, fost guvernator al Transilvaniei. Fosta lui locuinţă găzduieşte tablouri semnate de Rubens, Botticelli, Jan van Dyck şi Tizian, printre mulţi alţi artişti renumiţi. Lista muzeelor continuă: Muzeul de Istorie, Muzeul Farmaciei, Muzeul Armelor şi Trofeelor de Vânătoare, Muzeul Naturii, Muzeul Locomotivelor cu Aburi. Un singur card deschide uşile tuturor acestor muzee.

 

Mai mult, Sibiul însuşi este un muzeu în aer liber. O plimbare pe vechile străzi pietruite îţi oferă ocazia să vezi îndeaproape vestigiile unei ale epoci. Oraşul are două nivele: Oraşul de Sus, unde se află majoritatea obiectivelor istorice ale Sibiului, şi Oraşul de Jos. Acestea sunt legate prin Pasajul Scărilor, construit în secolul al XIII-lea. Piaţa Mare este centrul istoric al Sibiului, care a fost menţionată pentru prima dată în 1411 ca fiind o piaţă de porumb. Ca în cazul majorităţii pieţelor centrale din oraşele medievale, acesta este locul unde aveau loc întâlnirile publice -- dar şi execuţiile publice. Piaţa Mică este înconjurată de clădiri medievale bine conservate, majoritatea locuinţe şi ateliere ale meşteşugarilor, şi oferă acces rapid la muzeele etnografice.

 

Deoarece Cetatea Sibiului a fost vreme de secole o fortăreaţă la porţile Transilvaniei, era înconjurată de ziduri şi turnuri de apărare, majoritatea încă existente: Turnul Sfatului, Turnul Olarilor, Turnul Tâmplarilor etc. Privind pe deasupra acoperişurilor de ţiglă, 15 vechi biserici, capodopere ale arhitecturii, impun respect, fie că sunt evanghelice, ortodoxe, catolice, protestante, franciscane sau ursuline.

 

Pentru cei care vor să trăiască prezentul şi distracţiile oferite de acesta, la doar 35 km de Sibiu se află staţiunea Păltiniş. Şi pentru că tot am vorbit despre superlative, să mai adăugăm unul: Păltiniş este staţiunea montană românească cea mai veche şi de asemenea cea situată la cea mai mare altitudine (1440m). Construită în 1894, aceasta are patru hoteluri, şase cabane şi 17 vile pentru turişti, numeroase restaurante, baruri şi magazine.

 

În 2007, marcând aderarea României la UE, Sibiul devine cea de-a 32-a Capitală Culturală Europeană, alături de Luxemburg, ca urmare a nominalizării sale de către Consiliul Miniştrilor Culturii din UE în 2004.

Vocabular

  1. Valahia = Tara Romaneasca, vezi mai multe detalii pe http://en.wiktionary.org/wiki/Valahia
  2. straja = paza, vezi si http://dexonline.ro/definitie/straj%C4%83
  3. candva = odata, vezi si http://dexonline.ro/definitie/c%C3%A2ndva
  4. asediu = incercuire, atac, vezi si http://dexonline.ro/definitie/asediu
  5. colb = praf, vezi si http://dexonline.ro/definitie/colb
  6. vestigii = urme, ramasite din trecut, vezi si http://dexonline.ro/definitie/vestigiu
  7. mestesugar = meserias, vezi si http://dexonline.ro/definitie/me%C8%99te%C8%99ugar
  8. fortareata = cetate intarita, constructie de aparare, vezi si http://dexonline.ro/definitie/fort%C4%83rea%C8%9B%C4%83

Exercitii

1. Adevarat sau fals?

2. Ordonati cuvintele corespunzatoare definitiilor:

1. Centrul istoric al Sibiului a) Samuel von Bruckental
2. Fost guvernator al Transilvaniei a carui resedinta functioneaza astazi ca muzeu b) Hermannsdorf
3. Un areal cu valoare etnografica deosebita, format din 18 sate c) Paltinis
4. Constructie care leaga Orasul de Sus de Orasul de Jos d) Pasajul Scarilor
5. O statiune Montana in apropiere de Sibiu e) Piata Mare
6. Nume anterior purtat de orasul Sibiu f) Marginimea Sibiului
7. A nominalizat Sibiul drept candidat la titlul de Capitala Culturala Europeana g) Consiliul Miniştrilor Culturii din UE

3. Timpurile verbale; Identificati forma (de infinitiv a) urmatoarelor verbe:

era (paragraful 3)  
a obtinut (paragraful 3)  
a rezistat (paragraful 4)  
s-au deschis (paragraful 4)  
ofera (paragraful 5)  
poti gasi (paragraful 5)  
se intinde (paragraful 7)  
incanta (paragraful 7)  
admiri (paragraful 7)  

4. Ordonati fiecare dintre formele de mai sus in tabel:

Prezent Imperfect Perfect compus
     
     
     

5. Identificati in text toate formele verbale terminate in “-nd”. Indiciu: In text exista 4 astfel de forme, reprezentand modul impersonal “gerunziu”.

6. Formati gerunziul verbelor de mai jos:

a manca  
a dormi  
a intelege  
a vorbi  
a canta  
a alerga  
a cumpara  
a calatori  
a semna  
a angaja  
a vizita  
a negocia