Prezentare Bunge Româmia

Exerciţii pregătitoare în vederea urmăririi şi înţelegerii înregistrării video – Prezentarea unei firme

Citiţi următorul text şi rezolvaţi exerciţiile.

 

Bunge

 

Bunge Limited este o companie internațională care activează în domeniul agriculturii. Domeniile de activitate ale companiei sunt: comerțul, stocarea și procesarea de semințe pentru ulei, producție de ulei pentru consum, producția de fertilizatori.

În prezent, compania este cel mai mare jucător global pe piața de procesare a semințelor pentru ulei. Bunge este al treilea jucător la nivel mondial din agricultură, fiind depășit de Cargill și Archer-Daniels-Midland. Acționarii principali ai companiei sunt: Janus Capital cu 10,45%, Wellington Management cu 7,62% și AXA cu 6,19%.

Pe piața europeană, Bunge deține 21 de fabrici în 14 țări, are 5.094 de angajați și vânzări nete de 8,9 miliarde dolari (ianuarie 2009).

În iunie 2008, Bunge a anunțat că va cumpăra compania americană Corn Products International, pentru care oferă circa 4,4 miliarde dolari (2,8 miliarde Euro), sumă plătită în acțiuni.

Număr de angajați în 2008: 23.889

Cifra de afaceri în 2007: 27,7 miliarde USD

Venit net în 2007: 778 milioane USD

 

Istoric

 

Bunge a fost fondată în anul 1818 în Amsterdam. În anul 1859, compania s-a mutat la Anvers, Belgia. În anul 1884, Bunge își începe activitatea în Argentina, acesta fiind primul pas spre extinderea internațională a companiei. În anul 1905, compania își începe activitatea în Brazilia, iar în 1818, intră pe piața din America de Nord. În anul 1999, compania își mută sediul la White Plains, New York. Din anul 2001, compania este listată la Bursa din New York.

 

Bunge în România

 

În România, Bunge este prezent din anul 2002, când a cumpărat la nivel global grupul francez Cereol Holdings, companie care deținea fabrica Unirea Iași. De asemenea, în iulie 2003 a fost finalizată achiziția pachetului majoritar de acțiuni la societățile Muntenia București și Interoil Oradea, cele două unități fiind închise în prezent. Firma a cumpărat, între timp, o fabrică de ulei la Buzău, de la Agricover. La sfârșitul anului 2008, compania a închis unitatea din Iași și a mutat toată producția la Buzău. Principalele mărci produse de Bunge în România sunt Floriol și Unisol. Firma avea o cotă de peste 30% pe piața internă de ulei, la sfârșitul anului 2007.

(http://ro.wikipedia.org/wiki/Bunge)

 

  1. Alegeţi între cuvintele propuse. (Wählen Sie das richtige Wort.) Pentru a vă verifica soluţiile, recitiţi fragmentul de mai sus. (Um die Richtigkeit Ihrer Lösungen zu überprüfen, lesen Sie den Aussschnitt noch einmal.) 

 

Bunge Limited este o companie multinaţională/internațională care activează în domeniul agriculturii/silviculturii. Domeniile de activitate ale companiei sunt: comerțul, stagnarea/stocarea și procesarea de sâmburi/semințe pentru ulei, producție de ulei pentru consum, producția de fertilizatori/fungicide.

În prezent, compania este cel mai mare jucător global pe aria/piața de procesare a semințelor pentru ulei. Bunge este al treilea jucător la nivel mondial/naţional din agricultură, fiind egalat/depășit de Cargill și Archer-Daniels-Midland. Acționarii/Investitorii principali ai companiei sunt: Janus Capital cu 10,45%, Wellington Management cu 7,62% și AXA cu 6,19%.

Pe piața europeană/americană, Bunge deține 21 de fabrici în 14 țări, are 5.094 de angajați și vânzări nete/brute de 8,9 miliarde dolari (ianuarie 2009).

În iunie 2008, Bunge a anunțat că va cumpăra/coordona compania americană Corn Products International, pentru care oferă circa 4,4 miliarde dolari (2,8 miliarde Euro), sumă plătită în dividende/acțiuni.

 

 

1. Sunt datele corecte din punct de vedere cronologic? Comparaţi-le cu textul original. (Können die angegebenen Jahreszahlen Stimmen? Vergleichen Sie sie mit dem Originaltext.)

 

2. Sunt datele corecte din punct de vedere cronologic? Comparaţi-le cu textul original.

 

Bunge a fost fondată în anul 1999 în Amsterdam. În anul 1884, compania s-a mutat la Anvers, Belgia. În anul 1818, Bunge își începe activitatea în Argentina, acesta fiind primul pas spre extinderea internațională a companiei. În anul 2001, compania își începe activitatea în Brazilia, iar în 1818, intră pe piața din America de Nord. În anul 1905, compania își mută sediul la White Plains, New York. Din anul 1859, compania este listată la Bursa din New York.

 

3. Completaţi spaţiile goale cu adjective cât mai potrivite cu textul original. 

4. Transformaţi verbele în construcţii gerunziale.

5. Formaţi substantive care indică persoane din următoarele verbe. Fiţi atenţi la schimbările vocalice şi consonantice.

 

 

VIDEO-AUFNAHME – FIRMENPRÄSENTATION „BUNGE ROMANIA”

Scriptul înregistrării video cu prezentarea firmei
Scriptul înregistrării video cu prezenta
Adobe Acrobat Document 187.6 KB

Exerciţii după vizionarea înregistrării:

1. Aţi auzit informaţiile următoare? Bifaţi DA sau NU.

2. Care sunt valorile companiei? Ordonaţi elementele definiţiilor corect. 

Valorile companiei sunt:

 

(1)   Integritatea …………………………………………………………………….

(2)   Lucrul in echipă ……………………………………………………………….

(3)   Implicarea ……………………………………………………………………...

 

obligaţia de a-şi trata colegii cu responsabilitate şi profesionalism

cunoaşterea obiectivelor companiei

comunicare

participare la traininguri

învăţare continuă

deschidere

identificarea cu necesităţile clienţilor

 

3. Care sunt formulările corecte? Alegeţi elementele potrivite.

4. Vă mai amintiţi care sunt caracteristicile uleiurilor din segmentul Premium? Ordonaţi elementele potrivite.